Zorgverzekeraar hoeft niet te vragen naar geloof

Zorgverzekeraar hoeft niet te vragen naar geloof

, door BesteZorgverzekering.nl

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor de zorg afsluiten. Deze basisverzekering dekt kosten zoals een bezoek aan de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. Er geldt een uitzondering op deze verzekeringsplicht en dat is onder andere voor mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een religieuze overtuiging. Recent is er een akkoord gesloten in de politiek dat zorgverzekeraars alleen de kosten nog maar hoeven te vergoeden van ziekenhuizen en specialisten met wie ze een contract hebben afgesloten. Religieuze partijen zoals CU en SGP wilden hierbij een extra toevoeging, namelijk dat verzekeraars rekening moeten houden met de religieuze overtuiging van verzekerden.

Angst voor bureaucratische rompslomp

Praktisch gezien houdt dat in dat zorgverzekeraars contracten gaan sluiten met zorgaanbieders waarbij rekening wordt gehouden met de religieuze overtuigingen van verzekerden. Een gevarieerd behandelaanbod is hierin erg belangrijk. Verzekeraars zijn hierdoor bang geworden voor een bureaucratische rompslomp, vooral omdat er nu ook rekening gehouden moet worden met de geloofsovertuigingen van verzekerden. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft echter aangegeven dat het niet van belang is dat de geloofsovertuigingen van verzekerden wordt geregistreerd en dat de bureaucratische rompslomp dan ook wel meevalt.

Een gevarieerd zorgaanbod voor gelovige en niet-gelovige mensen

Binnen het nieuwe akkoord dat is gesloten, is het dus vooral van groot belang dat er zoveel mogelijk gevarieerde zorg wordt ingekocht, zodat er voor zowel religieuze als niet-religieuze verzekerden een breed zorgaanbod is. Dit geldt ook voor de gemeentes die vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de inkoop van onder andere jeugdzorg, thuiszorg en dagbesteding voor ouderen. Er hoeft dus niet zo nodig naar het geloof gevraagd te worden door een zorgverzekeraar. Daarmee kunnen zorgverzekeraars prima rekening houden met de wensen van verzekerden, zonder dat ze daarvoor een registratieplicht hoeven uit te voeren. De minister van Volksgezondheid wuift de kritiek dan ook weg van zorgverzekeraars dat ze hierdoor nog meer werk zouden krijgen.

Vrijheid voor wel of geen christelijke hulp

Voor religieuze mensen wordt het hierdoor mogelijk gebruik te maken van de zorg, zonder dat ze zich direct bezwaard hoeven te voelen. Daarnaast blijft er een gevarieerd en breed aanbod over voor mensen die helemaal niets met religie te maken hebben. Daarmee blijft het akkoord dat gesloten is overeind en is er nog steeds ruimte voor een levensbeschouwelijke inslag. Identiteitsgebonden zorg wordt blijkbaar nog steeds door veel mensen in Nederland gewaardeerd. Zo stelt de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) dat niet iedereen perse christelijke hulp nodig heeft, maar dat de vrijheid er wel moet zijn om daarvoor een keuze te kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.