Wel of geen vrije artsenkeuze?

Wel of geen vrije artsenkeuze?

, door BesteZorgverzekering.nl

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers pleit onder andere voor een beperking van de vrije artsenkeuze. Het CDA is het absoluut niet eens met deze beperking van de vrije artsenkeuze en dreigt het andere wetsvoorstel van de minister niet te steunen wanneer Schippers de plannen voor de beperking doorzet. Het gaat hier om het wetsvoorstel over de winstuitkering van zorginstellingen. Er wordt momenteel gedebatteerd over de zorgplannen van Schippers. De vraag is of de beperking van de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer heenkomt.

Vrije artsenkeuze van groot belang

De vrije artsenkeuze houdt in dat patiënten zelf hun arts mogen kiezen. Wanneer deze vrijheid wordt beperkt, kunnen patiënten enkel nog maar naar artsen gaan waar hun zorgverzekeraar een contract mee af heeft gesloten. De wetswijziging is niet van toepassing op huisartsen, apotheken en andere zorgverleners als fysiotherapeuten en wijkverpleging. Wanneer de vrije artsenkeuze beperkt zou worden, dalen de kosten van de zorgverzekeraars waardoor de maandelijkse zorgpremie omlaag kan gaan. De zorgverzekeringen waar nog wel sprake is van vrije artsenkeuze zullen duurder worden.

Tegenstanders

Zeventig maatschappelijke organisaties hebben vandaag een manifest aan de Eerste Kamer overhandigd. De zorg wordt er volgens deze organisaties niet beter op wanneer de vrije artsenkeuze wordt beperkt. Er wordt gevreesd dat grote zorgverzekeraars steeds meer macht in de zorg krijgen. Volgens Herman Suichies van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen is de vrije artsenkeuze van groot belang in een kwalitatief zorgstelsel. Een andere tegenstander van het wetsvoorstel van Schipper is het CDA in de Eerste Kamer. Woordvoerder Anne Flierman laat weten dat de partij nog enkele serieuze vragen heeft voor Schippers. De partij zit namelijk ook niet te wachten op het wetsvoorstel over de winstuitkering door ziekenhuizen. Volgens Flierman is de partij bereid over dit wetsvoorstel te praten wanneer de minister de wetswijziging betreft de vrije artsenkeuze niet door laat gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.