Voordeliger uit door eigen risico verhogen

Voordeliger uit door eigen risico verhogen

, door BesteZorgverzekering.nl

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat veel verzekerden goedkoper uit kunnen zijn met hun zorgverzekering als ze ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen. In 2014 heeft slechts 11 procent van de Nederlanders van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Wat is uit het onderzoek naar voren gekomen?

Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat bij ruim 40 procent van de verzekerden de zorgkosten veel lager zijn dan het verplichte eigen risico van 360 euro. Als deze verzekerden ervoor hadden gekozen om het vrijwillige eigen risico te verhogen, waren ze goedkoper uit geweest met hun zorgkosten.

Iemand die ervoor kiest om het vrijwillig eigen risico met maximaal 500 euro te verhogen, kan jaarlijks zo’n 250 euro op zijn zorgkosten besparen. Uiteraard is dit ook weer gedeeltelijk afhankelijk van de zorgverzekeraars. Deze hanteren namelijk allemaal een eigen korting op de verhoging van het vrijwillige eigen risico.

Voor welke groepen verzekerden is het verhogen van het eigen risico interessant?

Voor een aantal groepen verzekerden is het zeker interessant om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld jonge mannen, maar ook verzekerden die de afgelopen jaren maar weinig zorgkosten hebben gemaakt en mensen die over het algemeen gezond zijn. Voor chronisch zieken is het juist niet relevant om het vrijwillig eigen risico te verhogen.

Waar let je op als je het eigen risico wilt gaan verhogen?

Als je overweegt om te kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico in 2015, moet jij jezelf twee belangrijke vragen stellen: kun je het volledige bedrag van het eigen risico zelf bekostigen en is er behoefte aan zorg nodig in het komende verzekeringsjaar? Als je geen of weinig zorg nodig hebt en je hebt de financiële mogelijkheden, dan is het zeker interessant om het vrijwillig eigen risico van je zorgverzekering aan te passen.

Het komende jaar stijgt het verplichte eigen risico naar 375 euro en kan er voor een vrijwillig eigen risico worden gekozen van 500 euro. Daarmee kan er een fors bespaard worden als er weinig tot geen zorgkosten worden gemaakt in het komende verzekeringsjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.