Fysiotherapie

In veel gevallen kun je met fysiotherapie te maken krijgen. Denk aan een sportblessure, revalidatie na een ongeval of een operatie. Per jaar wordt er dan ook een geschatte 500 miljoen euro aan fysiotherapie uitgegeven (Vektis.nl).

Fysiotherapie – wie betaalt?

De dekking voor fysiotherapie voor volwassenen in het basispakket is de afgelopen jaren sterk afgenomen. In 2011 werd fysiotherapie nog vanaf de 12e behandeling vergoed, nu wordt fysiotherapie alleen nog maar vergoedt in het geval van chronische aandoeningen en dan pas vanaf de 21e behandeling. Ook moet de desbetreffende chronische aandoening op de lijst van chronische aandoeningen van de Rijksoverheid staan.

Wanneer je jonger bent dan 18 jaar is de dekking vanuit het basispakket iets ruimer. Je krijgt dan de eerste 9 behandelingen wel vergoed. Bovendien ben je tot je 18e gratis meeverzekerd met je ouders of verzorgers.

Waarom fysiotherapie

Fysiotherapie staat ook wel bekend als kinesitherapie en houdt zich bezig met het beter laten functioneren van spieren en gewrichten. Fysiotherapie heeft tot doel het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van een deel van het lichaam. Soms speelt fysiotherapie een rol voorafgaand aan een andere behandeling, bijvoorbeeld een operatie.
Ook als volledig herstel niet mogelijk is, kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen in het bereiken van de maximaal haalbare beweeglijkheid en functionaliteit en zo de kwaliteit van leven helpen verhogen.