logo

Beste zorgverzekering 2020!

Tegemoetkoming ziektekosten 18 jaar

Net 18 geworden? Dan moet er ook voor jouw zorgverzekering premie worden betaald. Tot je 18e was je gratis meeverzekerd met de polis van je ouders, zodra je 18 wordt verandert dit en zal er ook voor jou premie moeten worden betaald. De premie van je zorgverzekering is naast de huur of hypotheek een van de grootste kostenposten van de meeste mensen. Gelukkig is er voor mensen met een lager- of geen inkomen een tegemoetkoming in de kosten vanuit de overheid.

Polis van ouders of eigen polis?

Wanneer je 18 wordt moet er niet alleen premie worden betaald voor jouw zorgverzekering; je kunt ook zelf kiezen welke zorgverzekering je wil afsluiten. Je kunt ervoor kiezen dezelfde polis als je ouders te houden maar over het algemeen ben je goedkoper uit wanneer je je eigen zorgverzekering afsluit. Dit komt omdat wanneer je zelf een zorgverzekering afsluit je de dekking beter aan kan passen aan jouw behoeften. Wanneer je gezond bent en geen behoefte hebt aan zaken als fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen is het natuurlijk onzin je daarvoor te verzekeren.

Tegemoetkoming ziektekosten

Voor welke zorgverzekering je ook kiest, je zult er elke maand een flink bedrag aan kwijt zijn. Gelukkig is er een tegemoetkoming in de zorgkosten vanuit de overheid in de vorm van de zorgtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag:

Overzicht zorgtoeslag per inkomensgroep

Onderstaand vind je per inkomensgroep (een benadering van-) de hoogte van de zorgtoeslag. Om je exacte zorgtoeslag heeft de Belastingdienst een handige rekenhulp.

Toetsingsinkomen (jaar)Zorgtoeslag per maand
€0,-€72,-
€10.000,-€72,-
€20.000€66,-
€30.000Geen zorgtoeslag

Zorgtoeslag kun je aanvragen op de site van de Belastingdienst.

Vind de beste zorgverzekering