Lange wachtlijsten zorg ouderen

Lange wachtlijsten zorg ouderen

, door BesteZorgverzekering.nl

Alle grote kranten brengen vandaag het nieuws dat er lange wachtlijsten bestaan in de zorg voor ouderen. Dit concludeerde het actualiteitenprogramma Nieuwsuur gister uit eigen onderzoek. Zo zouden bedden leegstaan in verzorgingshuizen terwijl er tegelijkertijd een wachtlijst bestaat voor ouderen die wachten op een plek in een zorginstelling.

Onderschat probleem

Het probleem lijkt te worden onderschat door het Ministerie van VWS, welke spreekt van een geschatte 65 ouderen die wachten op een plek in een zorginstelling. Dit terwijl Zorginstituut Nederland spreekt van meer dan 10.000 ouderen op de wachtlijst. Het zou gaan om een verschil in definitie: waar VWS spreekt van actief wachtenden (mensen die ongewild wachten) en zogenaamde ‘wenswachtenden’ oftewel mensen die wel naar een instelling willen maar bereid zijn te wachten.

Doordat het onderscheid tussen actief wachtenden en wenswachtenden voor veel mensen niet duidelijk is zou het probleem schromelijk onderschat worden. Terwijl hulpbehoevenden denken dat ze op een urgentielijst staan worden ze in de categorie wenswachtenden ingedeeld. Zodoende zouden de officiele cijfers de werkelijkheid niet goed beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.