Huisartsen in de problemen bezuinigingen ggz

Huisartsen in de problemen bezuinigingen ggz

, door BesteZorgverzekering.nl

Om de zorg efficiënter en dus goedkoper te maken, moeten huisartsen patiënten met lichte psychische problemen voortaan zelf behandelen. Maar huisartsen zien zichzelf ook steeds vaker genoodzaakt om mensen met ernstige psychische aandoeningen zelf te behandelen omdat doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) vaak veel te lang duurt. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) onder zo’n 1900 huisartsen.

Huisartsen vinden het op zich een goed idee om psychische problematiek zo dicht mogelijk bij huis op te pikken. De meeste praktijken werken tegenwoordig dan ook met een praktijkondersteuner ggz voor mensen met lichte psychische klachten.
Van de respondenten geeft 51 procent echter aan veel problemen te ondervinden met de doorverwijzing van patiënten die acute gespecialiseerde geestelijke zorg nodig hebben.

Met name de lange wachtlijsten vormen een groot probleem. Dat geldt zowel voor wachtlijsten bij de ggz, maar ook bij andere aanbieders zoals vrijgevestigde psychiaters. Niet zelden komt het voor dat mensen langer dan acht weken moeten wachten op een eerste intake-gesprek. In de tussentijd moeten de huisartsen deze patiënten dan maar zelf behandelen. Ze noemen dit onverantwoord.

Volgens LHV-voorzitter Geert-Jan van Loenen is er onderling afgesproken “bij de huisarts als het kan, elders als het moet”. Van Loenen stelt dat alle betrokken partijen een pittige klus hebben te klaren, maar dat die bereidheid overal aanwezig en voelbaar is. Wel vindt Van Loenen dat behalve de huisarts en de ggz ook de zorgverzekeraars en de politiek hun verantwoording moeten nemen.

Meer dan 80 procent van de ondervraagden geeft aan steeds vaker mensen uit de gespecialiseerde ggz in hun praktijk te zien terugkomen. Maar als een patiënt vanuit de ggz wordt terugverwezen naar de huisarts ontbreekt daarbij vaak de zogenoemde ‘warme’ overdracht. Dat wil zeggen: telefonisch overleg tussen arts en ggz, instemming wat betreft de terugverwijzing en een ontslagbrief voor de vervolgbehandeling.

In een reactie zegt GGZ Nederland te erkennen dat de wachtlijsten op veel plekken langer worden. Volgens GGZ komt dat onder meer omdat het aantal opnamen in de specialistische zorg vanwege bezuinigingen is afgebouwd. De verwachting was dat meer patiënten via de zogenoemde eerstelijnszorg – de huisarts, vrijgevestigde psychiaters en psychologen – opgevangen zouden worden. Maar dat blijkt in de praktijk nog niet het geval. Verder kopen zorgverzekeraars minder plekken in dan nodig. Daar komt bij dat ook in de Jeugd GGZ, waar nu de gemeente over gaat in plaats van de zorgverzekeraar, problemen zijn ontstaan tussen vraag en aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.