Huisarts verlost van administratieve rompslomp

Huisarts verlost van administratieve rompslomp

, door BesteZorgverzekering.nl

Een nieuwe financiële afspraak tussen zorgverzekeraars en huisartsen leidt tot een flexibelere begeleiding van patiënten. Dit blijkt uit een nieuw initiatief van Menzins. Bovendien heeft het een positief effect op de zorgkosten. Deze vallen namelijk goedkoper uit. Inmiddels hebben al zo’n 80 huisartsenpraktijken een contract afgesloten bij zorgverzekeraar Menzis. Verzekeraars DSW en VGZ hebben eveneens vergelijkbare projecten lopen. Hoe werkt het nieuwe declaratiesysteem en welke voordelen levert dit op voor zowel zorgverzekeraars, huisartsen als patiënten?

Hoe is de situatie nu?

Momenteel werken huisartsen met verplichte aparte declaraties. Voor elke behandeling geldt een verplicht bedrag. Voor een tienminutenconsult is dit bijvoorbeeld 9,59 euro en voor een hartfilmpje een bedrag van 43,61 euro. Inmiddels is er al geadviseerd dit vertrouwde systeem te schrappen. Er kleeft namelijk een risico aan: hoe meer (be)handelingen, des te hoger het aantal ingediende declaraties. Bovendien is er voor zorgverleners weinig ruimte voor eigen initiatief. Momenteel krijgen ze veelal te maken met standaardcontracten waardoor ze genoodzaakt zijn de richtlijnen te volgen van verzekeraars.

Wat is de nieuwe financiële afspraak?

Bij de nieuwe afspraak wordt er gewerkt met één vooraf vastgesteld bedrag voor alle patiënten. Dit bedrag wordt door huisartsen verdeeld onder de verschillende behandelingen. Bij het vaststellen van het desbetreffende bedrag wordt er gekeken naar de samenstelling van de patiëntenpopulatie en de declaratiegeschiedenis van huisartsen. Er is ruim 8 jaar nagedacht over dit nieuwe all-in tarief en de verwachting is dat het een positieve invloed effect heeft op de diverse groepen die er mee te maken krijgen.

De voordelen van deze nieuwe aanpak

Deze afspraak leidt volgens Amon van den Borg, directeur Arts en Zorg, tot minder administratieve lasten bij huisartsen. Dit levert huisartsen veel meer vrijheid op. Bovendien staat bij deze nieuwe methode de vraag van de patiënt centraal en niet langer een behandeling of behandeltijd. Een behandeling wordt daardoor een stuk persoonlijker. Dankzij deze persoonlijke aanpak worden verzekerden minder snel doorverwezen naar duurdere zorgverleners. Daarmee wordt bespaard op zorgkosten en dit kan in de toekomst resulteren in een lagere zorgpremie.

Investering in de eigen huisartsenpraktijk

Geld dat niet wordt gebruikt door huisartsen komt niet alleen ten goede van patiënten, ze mogen ook een bepaald gedeelte investeren in hun eigen praktijk. Daarmee wordt de levering van eigen zorg zoveel mogelijk gestimuleerd. Het zal zeker niet lang duren voordat meerdere huisartsenpraktijken zich aansluiten bij dit nieuwe declaratiesysteem van Menzis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.