Hoe hoog moet mijn eigen risico zijn?

Hoe hoog moet mijn eigen risico zijn?

, door BesteZorgverzekering.nl

Het eigen risico is dit jaar weer verhoogd, van 350 euro in 2013 naar 360 euro in 2014. Het wettelijk verplichte eigen risico is vrijwillig te verhogen met stappen van 100 euro naar maximaal 860 euro. Is het verstandig om het eigen risico vrijwillig te verhogen en hoe hoog moet het zijn?

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is geïntroduceerd om mensen bewust te laten worden van de kosten van zorg en hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen in het consumeren van zorg. Omdat de eerste zorgkosten voor eigen rekening zijn wordt dit direct in de portemonnee gevoeld. Niet overal geldt het eigen risico voor, zie hiervoor ‘Wat valt er onder het eigen risico’ verderop in dit artikel.
Alleen voor de basisverzekering geldt een eigen risico, aanvullende verzekeringen worden qua dekking door zorgverzekeraars zelf samengesteld en kennen geen eigen risico. Alleen wanneer gebruik wordt gemaakt van zorg wordt het eigen risico aangesproken. Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van zorg wordt dus ook het eigen risico niet gebruikt en hoeft niet betaald te worden.

Voordeel verhogen eigen risico

Het enige voordeel van het verhogen van het eigen risico is een lagere premie voor de basisverzekering. Het verhogen van het eigen risico naar 860 euro (maximaal eigen risico) brengt een premieverlaging van zo’n 20 euro per maand mee. Hierbij is opvallend dat het premieverschil bij een eigen risico van 760 euro en 860 euro onevenredig groot is. Mensen die kiezen voor het hoogste eigen risico betalen een stuk minder premie.

Nadeel verhogen eigen risico

Nadeel van het verhogen van het eigen risico is dat wanneer u zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen u een fors deel van de zorgkosten zelf zult moeten voldoen. Dit is geen probleem wanneer u dit kunt bekostigen, wanneer u echter niet voldoende middelen heeft om een tegenvaller op te kunnen vangen is het niet verstandig voor een verhoogd eigen risico te kiezen.

Is het verstandig?

Niemand kan in de toekomst kijken. Natuurlijk kunt u op basis van het verleden voorspellen of u waarschijnlijk gezond blijft komend jaar en op basis daarvan uw eigen risico verhogen. Onverwachte zaken zoals een ongeluk zijn echter niet te voorzien. Daarom is het alleen verstandig uw eigen risico te verhogen wanneer u een mogelijke tegenvaller met eigen middelen op kunt vangen. Het is daarbij belangrijk dat u ten alle tijden een bedrag ter hoogte van uw eigen risico achter de hand houdt om een eventuele zorgkosten op te kunnen vangen.

Wat valt er onder het eigen risico?

Uit onderzoeken blijkt dat voor de meeste Nederlanders onduidelijk is wat wel en niet met het eigen risico wordt betaald. Zo valt een huisartsenbezoek niet onder het eigen risico, wanneer u een afspraak met de dokter maakt hoeft u hier dus niet voor te betalen. Ook kraamzorg en verloskunde vallen niet onder het eigen risico.
Zaken die geheel niet onder de dekking van het basispakket vallen zoals tandartsbehandelingen en fysiotherapie geldt geen eigen risico voor. Voor deze zaken bent u in het geheel niet verzekerd wanneer u dit niet aanvullend verzekert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.