Gemeenten klaar voor nieuwe taak

Gemeenten klaar voor nieuwe taak

, door BesteZorgverzekering.nl

Volgens Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn Nederlandse gemeenten klaar voor hun nieuwe zorgtaken.

In 2015 zullen gemeenten voor een groot deel van de zorg verantwoordelijk worden via de Wet langdurige zorg (Wlz), deze zorg viel voorheen grotendeels onder de AWBZ. Onder andere jeugdzorg en ouderenzorg zullen direct onder de verantwoordelijkheid van gemeenten gaan vallen.

Naast de nodige onduidelijkheid over hoe de zorg ingericht zou worden was het tot op het laatste moment de vraag of de gemeenten de zorg op tijd rond zouden krijgen. Er zijn volgens de staatssecretaris nog welpuntjes op de i worden gezet. Het achterliggende idee van de hervormingen in de zorg is, naast kostenbesparingen, zorg dichter bij huis te regelen. Zo zouden zorgverleners die in de buurt actief zijn beter zicht hebben op de zorgbehoeften van burgers. Er wordt naar gestreefd ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, hierbij wordt in toenemende mate hulp van de omgeving voor gevraagd.

Ondertussen hebben de gemeenten contracten gesloten met zorgverleners voor dagbesteding, begeleiding en wijkverpleging. Nu de contractuele zaken rond zijn is het volgens Van Rijn van belang dat duidelijk wordt gecommuniceerd naar cliënten, welke zorg er voor hen beschikbaar is. Zorgverleners zelf zullen hier een voortrekkersrol in spelen aldus de staatssecretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.