Gaat het lukken met de verandering in de zorg?

Gaat het lukken met de verandering in de zorg?

, door BesteZorgverzekering.nl

Er gaat veel veranderen in de zorg. Zijn de gemeentes in Nederland daar wel voldoende op voorbereid? We horen nu al geluiden, dat gemeentes de deadline niet gaan halen. Wat is er aan de hand? Er vindt een enorme reorganisatie plaats en er moet deskundig personeel in de nieuwe zorg worden gevonden en / of opgeleid. Dit heeft veel voeten in de aarde en kost veel geld. Waar komt dit geld vandaan? De regering betaalt gemeentes om de zorg over te nemen, maar tegelijkertijd moet er ook bezuinigd worden. Er wordt ook van de gemeentes zelf verwacht, dat zij geld uit hun eigen begroting voor zorg beschikbaar stellen. Voor een grote gemeente is dat wat gemakkelijker als voor een kleine gemeente. Maar het is ook zo dat in een grote gemeente meer zorg georganiseerd en uitgevoerd moet gaan worden, dan in een kleine gemeente.

De praktijk moet nog uitwijzen hoe de nieuw georganiseerde zorg zal verlopen. Van de burgers wordt medewerking gevraagd in de zogenaamde participatie samenleving. Wij moeten mantelzorgers worden, die het vanzelfsprekend vinden onze buren en familieleden te verzorgen. Er is dus een kleiner potje van de gemeentelijke en landelijke overheid hiervoor beschikbaar. Er zijn heel wat overuren gedraaid in de gemeentes om de zorg nieuw in te richten op lokaal niveau. De bestaande instellingen moeten opnieuw ingericht worden of ze gaan sluiten. Dit komt omdat er geen geld meer is of omdat er geen cliënten meer zijn, omdat die elders nieuwe zorgverleners toebedeeld krijgen. De Jeugdzorg bijvoorbeeld is een lastige kwestie. Niemand weet precies om hoeveel jongeren het eigenlijk gaat, die direct hulp en begeleiding nodig hebben. De verschillende statistieken blijken niet met elkaar te kloppen. Om hoeveel jeugd gaat het nu precies? Wanneer je dat niet weet kun je ook geen juiste berekeningen maken. Ouders maken zich zorgen. Waar moeten ze met hun kind straks naar toe. Snapt het kind het eigenlijk nog wel, waarom hij of zij moet verkassen of naar iemand anders moet in plaats van zijn vertrouwde zorgverlener? Is er wel deskundigheid bij de gemeente en bij de nieuwe zorgaanbieder? Sommige mensen maken zich daar echt zorgen over.

Wat sowieso niet goed loopt is de informatie aan de betreffende jongeren en hun ouders. Ook de zorgverleners uit de oude situatie worden onvoldoende geïnformeerd over de aanstaande veranderingen. Dat komt omdat de gemeentes er nog volop mee bezig zijn. Door het lastminute gesleutel en georganiseer, wat een bijna bovenmenselijke prestatie lijkt, vallen er beslist mensen buiten de boot. De praktijk zal moeten uitwijzen of er iets van de nieuwe vorm van zorg goed terecht gaat komen. Het is nu al duidelijk dat veel mensen op zichzelf teruggeworpen zullen gaan worden, want er is immers niet voldoende geld? Zij moeten het alleen maar zien te rooien. Niet dat zorgaanbieders of gemeentes dit willen, maar deze mensen verdwijnen buiten beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.