Cliëntenstop dreigen bij wijkzorg door grote tekorten

Cliëntenstop dreigen bij wijkzorg door grote tekorten

, door BesteZorgverzekering.nl

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning dreigen er op veel plekken cliëntenstops bij de wijkzorg. Het probleem is dat er een groot bedrag is wegbezuinigd terwijl mensen langer thuis moeten blijven wonen en er dus meer zorg nodig is. De zorgverzekeraars kopen te weinig zorg in, waardoor er grote gaten ontstaan en de cliënt de dupe wordt.

Bezuinigingen

Ten opzichte van 2014 is er een bedrag van 400 miljoen bezuinigd op de thuiszorg. En dit, terwijl er meer thuiszorg nodig is doordat ouderen langer thuis blijven wonen. Verzorgingstehuizen sluiten en de opnamecriteria zijn strenger geworden. Voor een deel moet de zorg opgevangen worden door mantelzorgers, maar dit is niet voldoende. Door de bezuinigingen hebben de zorgverzekeraars 10% bezuinigd op de inkoop van de thuisverpleging, waardoor er grote tekorten dreigen en thuiszorgorganisaties genoodzaakt zullen zijn om cliëntenstops in te voeren. De wijkverpleging staat financieel onder water.

Actiz

De brancheorganisatie Actiz heeft een brief naar minister Schippers gestuurd waarin ze haar zorg uit over de tekorten. Uit een onderzoek onder haar leden blijkt dat dit jaar een tekort van minstens 242 miljoen Euro verwacht wordt. 71% van de leden heeft in de eerste helft van dit jaar al teveel geld uitgegeven. Nog meer leden verwachten aan het eind van het jaar het budget overschreden te hebben. In 2016 zal er nogmaals bezuinigd worden. Dan gaat het om een bedrag van nog eens 100 miljoen Euro. De organisatie heeft een analyse op de inkoop voor volgend jaar uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de verzekeraars een eigen inkoopbeleid hanteren waarbij onacceptabele kortingen gehanteerd gaan worden. Deze kortingen dekken de kosten niet. Aan de ene kant wordt er steeds meer specialistische thuiszorg gevraagd terwijl de tarieven steeds verder worden gekort. De organisatie trekt aan de bel bij de Tweede kamer tijdens de ronde tafel gesprekken, omdat er een situatie dreigt te ontstaan waarbij mensen minder zorg of helemaal geen zorg meer zullen krijgen. Ook de Anbo vindt de bezuinigingen onaanvaardbaar en noemt het ‘het kind met het badwater weggooien’.

Stucturele oplossing

In de brief aan de minister pleit Actiz voor een fundamentele en structurele oplossing voor het probleem. Ze benadrukt dat de behoefte aan zorg niet alleen toeneemt, maar dat de zorg ook complexer is geworden. Er is veelal specialistischer zorg nodig voor onder andere dementerenden die nu langer thuis blijven wonen. Bovendien moet er meer samenhang komen in de verleende zorg. Het is ook onacceptabel dat de zorgverzekeraars korten op de tarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit zijn vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.