Besparingen door participatiesamenleving

Besparingen door participatiesamenleving

, door BesteZorgverzekering.nl

De participatiemaatschappij lijkt haar vruchten af te werpen. Gemeenten die eerst vragen wat mensen ze zelf nog kunnen zijn 10% goedkoper uit dan gemeenten die dat niet doen. De helft van de Nederlandse gemeenten werkt ondertussen met zo’n ‘keukentafelgesprek’, wat in totaal 100 miljoen euro op jaarbasis scheelt. Wanneer alle gemeenten op deze manier zouden werken zou de besparing mogelijk oplopen tot 200 miljoen euro op jaarbasis.

De participatiesamenleving?

Tijdens zijn afgelopen troonrede sprak Koning Willem Alexander over de transformatie van de klassieke verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Waar in de verzorgingsstaat de staat de verantwoordelijkheid draagt voor zorg en welzijn van de burger zullen burgers hier onderling meer voor zorgen in de participatiesamenleving. Premier Rutte haakte hier op in door later te zeggen dat burgers problemen meer in eigen kring op moeten lossen in plaats van naar de overheid te kijken.
Kritici van de participatiesamenleving stellen dat het gaat om een ordinaire kostenbesparing verpakt in verbloemend taalgebruik waarbij de term vooral zou staan voor ‘zoek het zelf maar uit’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.