De belangrijkste kabinetsplannen voor de zorg in 2017

De belangrijkste kabinetsplannen voor de zorg in 2017

, door BesteZorgverzekering.nl

Prinsjesdag 2017 is inmiddels achter de rug en dit betekent dat de grootste veranderingen voor het komende kenbaar zijn gemaakt. Op het gebied van zorg en welzijn verandert er ook het een en ander. Hoe ziet 2017 er voor verzekerden uit? Hieronder vind je een greep uit de belangrijkste plannen en lees je wat voor invloed dit heeft op jouw portemonnee of behoefte aan zorg.

Het eigen risico blijft gelijk, de zorgpremie neemt toe

Het eigen risico van de zorgverzekering stijgt of daalt niet. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het eigen risico in een jaar niet stijgt, dus dit is best bijzonder te noemen. Dat neemt niet weg dat de zorgpremie voor het komende jaar gemiddeld met 3,5 euro stijgt. De zorgtoeslag stijgt gelukkig mee, al is dit een kleine stijging van ongeveer 2 euro per maand.

Wat wijzigt er in het basispakket?

In het basispakket van de ziektekostenverzekering worden eveneens een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt het uitgebreid met tandvervanging tot 23 jaar en verschillende ingrepen in de plastische chirurgie en ook fysiotherapie voor etalagebenen worden in het basispakket opgenomen. Verder verandert er in het basispakket van de zorgverzekering weinig.

De inkomensafhankelijke bijdrage daalt

De inkomensafhankelijke bijdrage, een bedrag dat wordt betaald door werkgevers, gepensioneerden en zelfstandigen, daalt het komende verzekeringsjaar. De inkomensafhankelijke bijdrage voor zelfstandigen en gepensioneerden daalt van 5,5 procent naar 5,4 procent. Voor werkgevers is de daling iets kleiner: het percentage daalt van 6,75 procent naar 6,65 procent.

De eigen bijdrage in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat omlaag

De eigen bijdrage in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat het komende verzekeringsjaar omlaag. Dit heeft vooral effect op alleenverdieners met een modaal inkomen die bijvoorbeeld zorgdragen voor hun chronisch zieke partner. In het meest positieve geval gaat zo iemand er 1.400 euro per jaar op vooruit.

Niet Invasieve Prenatale Test

Vanaf 1 april 2017 wordt het voor vrouwen mogelijk om een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) te laten uitvoeren in 8 academische ziekenhuizen. Dit is niet geheel gratis, want vrouwen die de keuze maken voor deze test, betalen een eigen bijdrage van 175 euro per test.

Kortom, er zijn flink wat wijzigingen op het gebied van zorg en welzijn het komende verzekeringsjaar. Wellicht slim om de balans vast op te maken en na te denken over een nieuwe zorgverzekering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.