Amsterdammers moeten betalen voor SOA test

Amsterdammers moeten betalen voor SOA test

, door BesteZorgverzekering.nl

Paniek in de Stopera, Amsterdammers dreigen hun gratis SOA test mis te lopen. Door bezuinigingen bij de GGD vanuit de nationale overheid is niet genoeg geld beschikbaar om voor alle Amsterdammers SOA testen gratis beschikbaar te stellen. Alleen voor risicogroepen waaronder jongeren onder 25 jaar en homoseksuele mannen blijft de test gratis beschikbaar. Amsterdammers die buiten de risicogroepen vallen zullen worden doorverwezen naar de huisarts waar voor een onderzoek gemiddeld 140 euro moet worden betaald.

Het is niet altijd direct duidelijk of je na seksueel onveilig contact een SOA hebt opgelopen. Voor veel SOAs geldt dan ook een SOA incubatietijd.

D66 Amsterdam heeft daarom een spoeddebat over de kwestie aangevraagd om te onderzoek wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen. Gevreesd wordt dat de bezuinigingen een sterk negatieve invloed hebben op de (seksuele) gezondheid van Amsterdammers. Wanneer de SOA test niet gratis beschikbaar blijft wordt overwogen om extra budget vrij te maken vanuit de gemeente om de SOA test toch gratis beschikbaar te kunnen blijven stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.