2015: Het jaar van de verandering in de langdurige zorg

2015: Het jaar van de verandering in de langdurige zorg

, door BesteZorgverzekering.nl

De zorg is al jarenlang aan het hervormen en dat is ook het geval in 2015 op het gebied van de langdurige zorg. Het nieuwe verzekeringsjaar is dan ook vooral het jaar van de veranderingen in de langdurige zorg. Het aantal ouderen in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen. Dit heeft alles te maken met de stijging van de levensverwachting. Mensen blijven ook liever thuiswonen dan dat ze de keuze maken voor een zorginstelling. Dit komt vooral doordat er veel ondersteuning wordt geboden door familie en vrienden. Deze manier van ondersteuning wordt ook wel mantelzorg genoemd.

De overheid volgt al deze ontwikkelingen op de voet en daarom vindt het kabinet het erg belangrijk dat er maatwerk zal worden blijven geleverd op het gebied van de langdurige zorg. Zorg is namelijk voor iedereen anders. Maar wat gaat er nu precies veranderen?

De belangrijkste veranderingen met betrekking tot langdurige zorg

In 2015 zal de Wet Maatschappelijke Ondersteuning niet langer vanuit de overheid uitgevoerd worden, maar door de plaatselijke gemeenten. Dat betekent dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de langdurige zorg voor bijvoorbeeld oudere mensen. De zorg en ondersteuning aan oudere mensen probeert de overheid daarmee zo dicht mogelijk bij de mensen te houden. Wel blijft de zorg gewoon geregeld worden door een huisarts of wijkverpleegkundige.
Als het thuis niet meer gaat, is er altijd nog de mogelijkheid op zich te laten opnemen in een instelling of verpleegtehuis.

De rol van de wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige gaat een belangrijke rol spelen vanaf 2015. Deze krijgt vooral veel vrijheid om de zorg zelf in te richten. De wijkverpleging wordt vanaf het nieuwe jaar ook betaald door de zorgverzekeraar. Dat betekent tegelijkertijd dat eigen betalingen voor verzorging en verpleging komen te vervallen. De wijkverpleging valt daardoor niet langer onder het eigen risico van de zorgverzekering.

Een reorganisatie is noodzakelijk

De veranderingen die in 2015 voor de deur staan, maken veel mensen bang. Krijgen verzekerden nog wel de zorg waar zij recht op hebben? Dit is een logische gedachte, maar de overheid doet er alles aan om de overgang naar de gemeenten zo goed mogelijk te laten verlopen. De wijzigingen die nu worden doorgevoerd, hebben alles te maken met de groeiende zorgvraag en om de zorg in de toekomst zoveel mogelijk betaalbaar te houden. Deze reorganisatie is daarom noodzakelijk. Of dit uiteindelijk probleemloos zal kunnen worden uitgevoerd, kan slechts de tijd een antwoord op geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.