logo

Beste zorgverzekering 2020!

18 jaar

Ben je net 18 jaar geworden? Dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Waar moet je bij stilstaan wanneer je een zorgverzekering uitzoekt?

Zorgverzekering verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht over een zorgverzekering te beschikken. Tot je 18e ben je gewoon op de polis van je ouders of verzorgers ingeschreven en hoeft er voor jou geen premie te worden betaald. Zodra je 18 wordt verandert dit, er moet dan ook voor jou premie worden betaald. Alleen de basisverzekering is verplicht, in deze verzekering zijn de meest voorkomende ziektekosten gedekt waarvan de overheid vindt dat elke Nederlander er recht op heeft. Hieronder vallen onder andere huisartsconsulten en opname in het ziekenhuis bij spoedeisende medische hulp.

Speciale zorgverzekeringen voor 18 jarigen

Er zijn verschillende zorgverzekeringen op de markt die zich speciaal richten op jongeren. Dit zijn vaak goedkope zorgverzekeringen zonder veel extra dekkingen. Voorbeelden hiervan zijn Anderzorg van Menzis en Bewuzt van VGZ. Vrijwel alles wordt bij deze verzekeringen afgehandeld via het internet, waardoor ze een stuk goedkoper zijn.

Wat is de beste zorgverzekering voor een 18 jarige?

Wat de beste zorgverzekering voor jou is, is geheel afhankelijk van jouw zorgbehoeften. Ben je een gezonde 18-jarige die in het afgelopen jaar niet veel zorgkosten heeft gemaakt heb je wellicht alleen een basisverzekering nodig. Maak je meer zorgkosten, zoals fysiotherapie of tandartskosten is het misschien verstandig dit aanvullend te verzekeren.
Om meer duidelijkheid te krijgen over wat voor jou een goede keuze is, is het verstandig om na te gaan welke zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt. Op basis hiervan kun je een inschatting maken welke aanvullende verzekeringen mogelijk nuttig voor jou zijn, je wil natuurlijk niet betalen voor verzekeringen die je niet gebruikt!

Zorgverzekering afsluiten

Wanneer je 18 jaar bent geworden, moet je een zorgverzekering afsluiten. Normaal gesproken kan dit slechts aan het einde van het jaar, voor jongeren die bijna 18 worden geldt echter een uitzondering. Je kunt dan ook midden in het jaar een zorgverzekering afsluiten.

We raden je aan een zorgverzekering af te sluiten zodra je 18 wordt. Het is namelijk strafbaar om niet verzekerd te zijn, dat kan je een hoge boete opleveren.

Vind de beste zorgverzekering